Pages

Saturday, January 26, 2013

Eloise- (cap2) Pasarea

Se face ca era o seara nu foarte deosebita de celelalte seri in care Eloise citea "Faust" ca sa isi exerseze germana. Ceea ce facu insa aceasta seara oarecum speciala era faptul ca in timp ce Eloise citea cufundata adanc in fotoliul ei moale de catifea purpurie, o cioara i se izbi de geam si cazu in curtea casei. Copila se ridica, cobora treptele in viteza, trase ghetele pe picioare cat putu de repede si iesi afara in viscol sa caute biata vietate ce probabil avea o aripa rupta. Cand vazu aceasta , una dintre slujnice, Jeniffer, iesi dupa copila strigand:
- Domnita! Domnita e ger afara, unde fugi asa? Domnita, te aduc degerata inapoi in casa si sa vezi atunci ce ne face domnu' la amandoua! Uf, ce copil.... Ce copil!
Domul X era desigur tatal Eloisei, dar astfel de intimidari in numele sau nu o speriau pe Eloise. Ea stia ca tata o va lua in brate si o va intreba ce fu in capul ei. Apoi Eloise va explica, tata o va asculta si o va saruta pe frunte printre rasete, deranjandu-i bretonul. Apoi va pune slujnicele sa o schimbe si sa-i faca un ceai cald. Si intr-adevar asa fu. Dupa ce in sfarsit slujnica o prinse pe Eloise si o aduse in casa, tata astepta la usa cu pipa in gura si cu o privire foarte suparata. O lua in brate pe micuta si o saruta pe frunte.
-Pappa, o pasare neagra s-a izbit de geam cand citeam si am vrut sa o aduc in casa si sa am grija de ea, dar Jenny nu m-a lasat, ii spuse printre scancete mititica. Vai pappa, saracuta pasare, o sa inghete afara...
-Eloisa lui tata, nu iti fa griji pentru pasare. Probabil si-a luat iarasi zborul. Se mai intampla uneori ca pasarile sa se izbeasca de geamuri si chiar de ziduri, dar sunt in regula dupa aceea. Iti spun sigur ca pasarea este in regula. E o pasare puternica, nu-i asa, scumpa lu' tata? Ii spuse mangaindu-i buclele blonde si tot sarutand-o pe cap. Jeniffer, te rog du-o sus pe Eloise si schimba-i hainele. Apoi, sa ii faci un ceai de zmeura.
Jeniffer incuviinta si o du sus pe fetita facand asa cum i se poruncise. Domnul X ramase jos tragand din pipa si chicotind de dragalasenia si inocenta fiicei sale. Iar mama Eloisei este intr-adevar un inger si o lady. Ea se ocupa personal cu educatia tinerei domnisoare. Si face intr-adevar o treaba minunata caci Eloise are sase, aproape sapte anisori si deja stie sa scrie si sa citeasca intr-o engleza perfecta, iar pe langa asta, copila are cunostiinte generale de geografie, chimie anorganica si istorie. In plus, asa mititica cum este, mai invata si limba germana iar mai tarziu, doamna X o va invata si greaca veche si vor citi impreuna din dialogurile lui Platon.
De prepararea cinei se ocupa chiar dansa. Era cea mai buna bucatareasa si nu o deranja sa stea in bucatarie alaturi de personal. In seara aceasta urmeaza sa gateasca friptura de vita in sange si budinca de vanilie.Intre timp ceaiul ii fu dus Eloisei care il sorbi incet. Intreba de pasare din nou. Oare ce s-a intamplat cu biata pasare? Slujnica Jenny o asigura ca probabil se lovise de geam pentru ca vantul fiind prea puternic a impins pasarea spre fereastra micutei. Vazand-o pe fetita cu ochii in lacrimi, ii promise ca se va duce chiar ea sa caute pasarea. Iar daca o va gasi, cu siguranta o va aduce in casa si il va ruga pe domnu' sa o lase pe tanara domnisoara sa aiba grija de ea pan' la primavara. Eloise era sigura ca tatal ei ii va da voie. Caci tata nu suporta sa isi vada fetita intristata, si oricum, ea nu este un copil rasfatat, ci doar sufera cand vede animale ranite si simte o nevoie arzatoare sa aiba grija de ele pana se insanatosesc. Iar daca mama si tata ii dau voie , atunci micuta domnisoara le poate pastra. Asa se intampla cu Byron. Il gasi cand era doar un pui, plin de noroi, nici nu facuse ochi si era mai mult mort decat viu. Se vede ca motanul stia bine ca ii datoreaza viata Eloisei asa ca la randul sau, ii oferise prietenia si grija sa.
Totusi Jenny o atentiona pe micuta ca daca pasarea nu este de gasit, inseamna ca si-a luat zborul si e complet teafara. Oricum, are deja un bun prieten, ii spune. Si in acel moment, ca si cand ar fi foat o chemare, Byron se urca in pat langa fetita, torcand si mangaind-o in felul sau pisicesc. Chiar ii linse lacrimile si se aseza pe pieptul ei torcand si incercand sa fie cat mai dragalas, spre a o inveseli pe mica Eloise.

No comments:

Post a Comment